Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Goede ventilatie in je woning is essentieel voor een gezond binnenklimaat en om vochtproblemen te vermijden. Maar welk ventilatiesysteem moet je kiezen voor jouw project? Het beste systeem is grotendeels afhankelijk van je woning, of je 1 of meerdere ruimtes wil ventileren, … Lees hier alles over welke ventilatiesystemen er zijn en welke je best kiest voor elke situatie.

 

Welk ventilatiesysteem kiezen voor:

1. Nieuwbouw
2. Renovatie
3. Badkamer
4. Kelder

Meer weten over ventilatiesystemen? Kom dan vrijblijvend in contact met meerdere ventilatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatieve plaatsing. Start je aanvraag hier.

 

1. Welk ventilatiesysteem kiezen voor nieuwbouw?

welk ventilatiesysteem kiezen

Koop je een nieuwbouw woning? Dan zijn centrale ventilatiesystemen C (+) of D verplicht door de geldende EPB-eisen. Dit zijn energieprestatienormen waaraan alle nieuwbouwhuizen moeten voldoen. Welk ventilatiesysteem kies je best voor jouw nieuwbouwwoning? Een kort overzicht van de mogelijke opties:

 • Centraal ventilatiesysteem C: hierbij gebeurt de luchtaanvoer natuurlijk en verloopt de luchtafvoer mechanisch. Deze systemen zijn een betaalbare optie voor nieuwbouw, maar zijn tegelijkertijd wel minder efficiënt. Lucht komt namelijk onverwarmd binnen, wat betekent dat je extra moet verwarmen of koelen voor een optimale binnentemperatuur. Reken op een prijs vanaf € 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Centraal ventilatiesysteem C+: een ventilatiesysteem C+ is te vergelijken met type C, maar werkt daarentegen vraaggestuurd. Zo’n systeem past zich dus aan op de huidige situatie. Zijn er bijvoorbeeld veel mensen in huis, dan zal het systeem extra snel lucht afvoeren. Hierbij hoort een richtprijs rond de € 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Centraal ventilatiesysteem D: een ventilatiesysteem D werkt geheel mechanisch. Dit is een duurdere keuze, maar wel het meest efficiënt. Zo maken deze ventilatiesystemen gebruik van balansventilatie. Is de aangevoerde buitenlucht bv. te koud? Dan gebruikt het systeem de warmte van de afgevoerde binnenlucht om die frisse lucht op te warmen. Een ventilatiesysteem D kost gemiddeld € 5.500 – 7.000 ( excl. btw en incl. plaatsing).

 

Welke mechanische ventilatie heb ik nodig: type C (+) of D?

Heb je een beperkter budget? Dan is een ventilatiesysteem C (+) de beste keuze. Wil je echter het meest efficiënte systeem voor een optimaal binnenklimaat? Dan kies je beter voor een ventilatiesysteem D. Een ervaren installateur geeft je graag advies op maat. Kom in contact met 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 


2. Welk ventilatiesysteem kiezen voor renovatie?

Ga je een huis renoveren? Ook dan denk je best goed na over de ventilatie van je woning. Bij een ingrijpende energetische renovatie ben je verplicht om een centraal mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Bij een kleine renovatie is dat niet het geval. We overlopen kort beide opties:

 

OPTIE 1: ingrijpende energetische renovatie

Gaat het om een ingrijpende energetische renovatie? Dan gelden dezelfde regels als bij nieuwbouw en zijn alleen de centrale ventilatiesystemen C (+) of D geschikt. Alleen met 1 van deze systemen voldoe je namelijk aan de eisen van de ventilatie wetgeving.

 

OPTIE 2: kleine renovatie

Bij kleine renovaties zonder bouwaanvraag hoef je níet te voldoen aan de EPB-eisen. Het beste is dan om decentrale units te plaatsen, aangezien je hier geen ventilatiebuizen voor moet plaatsen en je het breekwerk beperkt houdt. Je ventileert dus aparte ruimtes met 1 van de volgende systemen:

 • Ventilatieroosters: met ventilatieroosters is de aan- en afvoer van lucht volledig natuurlijk geregeld. Dit is voor de meeste oudere huizen genoeg, aangezien er ook frisse lucht binnenkomt via naden en kieren. Deze roosters kosten gemiddeld € 75 – 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Lokale ventilator: hierbij gaat het om buis-, kanaal- of opbouwventilatoren. Deze lokale systemen zijn ideaal voor kleinere ruimtes waar vocht snel ophoopt. Denk aan je keuken, badkamer, … Lokale ventilatoren zijn al verkrijgbaar vanaf € 20 (incl. btw). Bekijk het volledige aanbod in onze webshop.
 • Decentraal ventilatiesysteem B: de eenvoudigste optie voor decentrale ventilatie is een ventilatiesysteem B. Dit systeem voert buitenlucht mechanisch aan en voert binnenlucht op natuurlijke wijze af. Deze systemen kosten gemiddeld € 550 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Decentraal ventilatiesysteem D: tegenwoordig zijn er ook decentrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Deze zijn dus te vergelijken met een ventilatiesysteem D. Zowel de aan- als afvoer van lucht verloopt mechanisch, waarbij aangevoerde buitenlucht kan worden opgewarmd met de warmte van afgevoerde binnenlucht. Zo’n unit kost doorgaans € 1.000 – 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

TIP: hou rekening met het type renovatie

Welk ventilatiesysteem je kiest bij renovatie, is grotendeels afhankelijk van de schaal van de werkzaamheden. Een vakman helpt je graag om het juiste systeem te kiezen en te plaatsen. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat van meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 


3. Welk ventilatiesysteem kiezen voor je badkamer?

welke ventilatie kiezen

In een vochtige ruimte als de badkamer is een goede ventilatie essentieel. Laat je enkel je badkamer renoveren? Dan kies je best voor een decentraal ventilatiesysteem met 1 van de volgende ventilatoren:

 • Opbouwventilatoren: deze ventilatoren zijn het goedkoopst en erg makkelijk om te installeren. Ze werken mogelijk automatisch op basis van een vocht- of bewegingssensor. Het enige wat je nodig hebt is stroom en een opening naar buiten via je muren of dak.
 • Buisventilatoren: heb je weinig ruimte? Dan zijn buisventilatoren een goede optie. Deze zijn gemakkelijk weg te werken in bestaande afvoerbuizen.
 • Kanaalventilatoren: kanaalventilatoren zijn ideaal voor langere afstanden. Zo zijn ze tussen 2 afvoerbuizen te plaatsen. Ook zijn deze systemen niet te zien en blijft geluidsoverlast beperkt.

 

Schakel een vakman in voor een gepaste analyse

Laat je een ventilatiesysteem plaatsen voor je badkamer, maar twijfel je tussen de verschillende beschikbare opties? Schakel dan een vakman in en geniet van gericht advies en prijzen op maat. Kom in contact met meerdere ervaren ventilatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 


4. Welk ventilatiesysteem kiezen voor je kelder?

Hoge luchtvochtigheid is ook vaak een probleem in kelders. Bij vochtproblemen in deze ruimte is er een combinatie van maatregelen nodig (ventilatie, maar bv. ook een kelderdichting of -drainage). Een compleet overzicht van alle mogelijke ventilatieproducten vind je terug in onze webshop. Een overzicht:

 • Roosters: de goedkoopste optie is natuurlijke ventilatie door middel van 2 roosters. Doorgaans is dit al voldoende voor een kelder. Zorg wel dat de roosters een openingsstand hebben van minstens 140 cm².
 • Ventilatoren: mechanisch lucht afvoeren is ook een optie. Mogelijke keuzes zijn dan opbouw-, buis- of kanaalventilatoren. Een vakman begeleidt je graag, van aankoop tot plaatsing.
 • Ontvochtigers: een ontvochtiger haalt continu vocht uit de ruimte waar je deze plaatst. Dit is alleen een goede keuze wanneer ventilatoren of roosters geen optie zijn. Voor kleine kelders is een mobiele ontvochtiger voldoende, maar bij grotere ruimtes kies je eerder voor een ontvochtigingsinstallatie die je aan de wand laat monteren.

 

Kelder ventileren = offertes vergelijken

Er zijn meerdere ventilatiesystemen mogelijk voor je kelder. Wil je een compleet overzicht van de beste systemen voor jouw situatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen