Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Welk ventilatiesysteem in huis kiezen?

Een ventilatiesysteem in huis is een belangrijke factor in het verbeteren van de luchtkwaliteit in je woning. Er zijn echter verschillende installaties op de markt. Welke keuze maak je nu het best voor jouw woning? In dit overzicht bekijken we de mogelijkheden in 2 situaties: een ventilatiesysteem bij nieuwbouw / ingrijpende renovatie of bij een kleine renovatie.

Ga snel naar:
1. Nieuwbouw / IER = centraal ventilatiesysteem
2. Kleine renovatie = decentraal ventilatiesysteem
CONCLUSIE: welk ventilatiesysteem in huis kiezen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang advies & offertes op maat

 

 

Waarom is luchtventilatie in huis zo belangrijk?

Een ventilatiesysteem voorziet je woning de hele dag van een gecontroleerde luchtafvoer en -aanvoer. Is je woning echter onvoldoende of slecht geventileerd? Dan heeft dit de volgende gevolgen:

 • Vochtproblemen & schimmels: door onze dagelijkse bezigheden (bv. koken, wassen, ademen,…) produceren we behoorlijk wat vocht. Wordt deze vervuilde lucht niet tijdig afgevoerd? Dan ontstaan vochtproblemen en schimmels.
 • Gezondheidsproblemen: een slecht geventileerde woning vormt een broeihaard voor bacteriën. Dit veroorzaakt op zijn beurt een ongezond binnenklimaat en een slechte luchtkwaliteit. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals astma, hoofdpijn, vermoeidheid,…
 • Hogere energiefactuur: wist je dat het veel langer duurt om vochtige lucht op te warmen? Wil je een slecht geïsoleerde woning met een hoge luchtvochtigheidsgraad verwarmen? Dan verbruik je dus veel meer energie om een aangename binnentemperatuur te bekomen.

Ventileren = noodzakelijk voor een gezonde woning. Welk ventilatiesysteem is geschikt voor jouw woning? Dat ontdek je verderop in dit artikel of door een ervaren installateur in te schakelen.

 

SITUATIE 1: Nieuwbouw / grote renovatie = centraal ventilatiesysteem

ventilatiesysteem woning

Plaats je een nieuwbouwwoning? Of voer je een ingrijpende energetische renovatie uit (IER)? Dan moet je woning voldoen aan de strenge EPB-eisen en de BEN-normen. Met een centraal ventilatiesysteem beantwoord je aan de minimale vereisten omtrent ventilatievoorzieningen. Een overzicht:

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Met een centraal ventilatiesysteem in huis regelt 1 centrale unit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. De verschillende leefruimtes staan onderling in verbinding met elkaar door ventilatiekanalen. En dat is een absolute must voor woningen die nagenoeg luchtdicht geïsoleerd zijn.

 

OPTIE 1: ventilatiesysteem C/C+

Bij een ventilatiesysteem C zuigen roosters in ramen en muren op natuurlijke wijze verse lucht aan en gebeurt de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch via luchtroosters in natte ruimtes. Een C+ systeem is nagenoeg hetzelfde, maar werkt vraaggestuurd. Dat wil zeggen dat sensoren de luchtvochtigheid meten waarnaar het systeem zich aanpast.

⇒ Prijs: € 3.500 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: ventilatiesysteem D

Het meest gekozen ventilatiesysteem bij nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem D. Hier wordt zowel de afvoer als toevoer van lucht volledig mechanisch geregeld. De afvoerventielen bevinden zich in vochtige ruimtes, terwijl de aanvoer gebeurt via aanvoerventielen in droge ruimtes. Deze systemen beschikken over warmteterugwinning (wtw). Dit betekent dat het systeem de warmte van de afgevoerde binnenlucht gebruikt om de koele buitenlucht te verwarmen. Het gevolg? Geen tocht in huis en een hoger wooncomfort.

⇒ Prijs: € 5.000 à 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Centraal ventilatiesysteem plaatsen? Expert verplicht!

Het plaatsen van een ventilatiesysteem in een nieuwbouwwoning of bij een IER is onderworpen aan wettelijke verplichtingen. Eén daarvan bepaalt dat de medewerking van een expert noodzakelijk is. Een expert adviseert je graag verder over het meest aangewezen ventilatiesysteem voor jouw woning, berekent het benodigde vermogen, …

Ventilatie expert nodig? Kom gratis in contact met verschillende specialisten actief in je regio en ontvang vrijblijvend offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

Centraal ventilatiesysteem: voor- en nadelen

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een centraal ventilatiesysteem in huis? Wij zetten deze voor jou op een rijtje:

 • 1 systeem voor de ganse woning: met een centraal ventilatiesysteem heb je slechts 1 systeem nodig om je hele woning van een gezonde luchtstroom te voorzien. Wil je een kamer individueel kunnen ventileren? Dan moet je kiezen voor een decentraal systeem.
 • Aangenaam wooncomfort: aangezien de af- en aanvoer van vervuilde en verse lucht volledig automatisch gebeurt, heb je hier zelf geen omkijken meer naar. Bovendien is het debiet van een mechanisch ventilatiesysteem aangepast aan jouw woning.
 • Lagere energiefactuur: je staat er vast niet bij stil hoeveel energie er verloren kan gaan in je woning. Een luchtdichte woning met een ventilatiesysteem op maat zorgt voor een lagere energiefactuur omdat de aan- en afvoer van lucht volledig op elkaar is afgestemd.

 

 • Kap- en breekwerken: het netwerk van ventilatiekanalen neemt flink wat plaats in beslag, zeker bij een systeem D met een dubbel netwerk. Dit resulteert in flink wat kap- en breekwerken bij de plaatsing. Vandaar dat een centraal systeem vooral gekozen wordt bij een grote renovatie.
 • Duurder: een complex en uitgebreid ventilatiesysteem kost logischerwijs meer dan een enkel toevoerrooster. Bovendien kunnen de kosten sterk toenemen wanneer je bv. je ventilatie aan een domoticasysteem wil koppelen.
 • Geluidshinder mogelijk: ventilatiekanalen brengen een hoge luchtdruk voort. Daardoor kan het zijn dat je op stille dagen wat geluidshinder kan ondervinden. Let wel, ventilatiesystemen moeten beantwoorden aan strenge geluidsnormen.

 

 

Centraal ventilatiesysteem in huis: kosten

De prijs voor een ventilatiesysteem is sterk afhankelijk van de oppervlakte van de woning, het gewenste debiet, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en het gekozen merk. Een overzicht:

Type ventilatiesysteemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem Cv.a. € 3.500
Ventilatiesysteem C+v.a. 4.000
Ventilatiesysteem D€ 5.000 à 8.000

BELANGRIJK: deze prijzen zijn richtprijzen. Ontvang jij graag een prijsvoorstel op maat? Vul dan gratis ons aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes. Start hier je aanvraag.

 

Kan ik besparen op mijn centraal ventilatiesysteem in huis?

Wil je een centraal ventilatiesysteem plaatsen? Dan kan je genieten van enkele financiële voordelen wanneer je installatie voldoet aan bepaalde voorwaarden. Kadert het plaatsen van een ventilatiesysteem D in het energiezuiniger maken van je woning? Dan kan je bv. de EPC labelpremie aanvragen.

TIP: wens je hier meer informatie over? Een ventilatie-expert vertelt je hier graag meer over.

 

 


SITUATIE 2: kleine renovatie = decentraal ventilatiesysteem

ventilatiesysteem huis

Heb je nog geen ventilatiesysteem en wil je er graag 1 plaatsen om de lucht in je woning gezond te houden? Maar behoort ingrijpend renoveren niet tot de opties? Dan is een decentraal systeem veel beter geschikt.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij een decentraal ventilatiesysteem beschikt elke te ventileren ruimte over 1 systeem. Er is dus geen sprake van een doorstroom van lucht tussen verschillende ruimtes via ventilatiekanalen. Uit welke systemen kan je zoal kiezen?

 

OPTIE 1: ventilatieroosters

Met ventilatieroosters verloopt de toevoer van lucht op natuurlijke wijze. Dit is de meest voorkomende ventilatie in een oude woning. Samen met klepraampjes, naden en kieren zorgen ventilatieroosters ervoor dat er voldoende luchtdoorstroom kan plaatsvinden. In bepaalde gevallen kan je de toevoer van lucht handmatig via de roosters regelen.

⇒ Prijs: € 75 à 125 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: lokale buis-, kanaal- of opbouwventilator

Schimmels in je badkamer voorkomen? Condensatievocht verhelpen in de keuken? Dat kan je lokaal aanpakken met behulp van een mechanische buisventilator (in de afvoerbuis), kanaalventilator (tussen 2 kanalen) of opbouwventilator (via een opening in het dak of de muur). Dit type ventilatie is snel te plaatsen. Het grote nadeel? Dat deze ventilatoren zowel warme als koude buitenlucht aanzuigen.

⇒ Prijs: vanaf € 20 (incl. btw).

 

OPTIE 3: ventilatiesysteem B

Deze decentrale unit combineert natuurlijke en mechanische ventilatie in 1 systeem. Verse lucht wordt gemotoriseerd aangevoerd, terwijl ventilatieroosters instaan voor de natuurlijke afvoer van vervuilde binnenlucht. Een goede werking van je ventilatie systeem B is dan ook pas gegarandeerd wanneer de mechanische toevoer goed geregeld is t.o.v. de natuurlijke luchtafvoer.

Een minpunt aan deze installatie is dat er nog steeds sprake is van warmteverlies. Gaat het over een grotere bewoonbare oppervlakte? Dan opteer je beter voor een ventilatiesysteem D met decentrale unit.

⇒ Prijs: gem. € 550 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 4: ventilatiesysteem D met decentrale unit

Bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties is een ventilatiesysteem D standaard. Is het echter geen optie om een uitgebreid kanalensysteem aan te leggen? Maar wil je wel genieten van de voordelen van een ventilatiesysteem D? Dan bestaat er ook een decentrale unit. Die kan je gewoon plaatsen via een doorvoer in de muur.

Wil je wtw ventilatie in een bestaande woning plaatsen? Weet dan dat een decentraal systeem D ook warmte terugwint. Kortom, deze decentrale unit is een laagdrempelige manier om je wooncomfort te verbeteren en je stookkosten te verlagen.

⇒ Prijs: € 1.000 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

TIP: laat je decentraal ventilatiesysteem plaatsen door een expert!

In bepaalde situaties kan je zonder problemen zelf decentrale ventilatie plaatsen, denk maar aan een kleine opbouwventilator in je toilet. Gaat het echter over een decentraal ventilatiesysteem B of D? Dan raden we aan om een vakman in te schakelen. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem, maar je kan bij hem ook terecht voor advies op maat.

BELANGRIJK: renoveer je een bestaande ruimte? Dan moet je wettelijk gezien enkel toevoervoorzieningen plaatsen in de ruimtes waar de ramen vervangen worden of waar extra ramen geplaatst worden (bijvoorbeeld ventilatieroosters in de ramen). Toch raden we je aan om meteen te investeren in kwalitatieve ventilatie. Je vakman adviseert je graag.

 

 

Decentraal ventilatiesysteem: voor- en nadelen

Je hebt voldoende mogelijkheden om te kiezen voor een kwalitatief afzuigsysteem in huis, ook bij bestaande woningen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een decentraal ventilatiesysteem?

 • Gericht ventileren: heb je voornamelijk last van condensatievocht in je badkamer of keuken? Dan kan je deze lokale problemen prima verhelpen met een decentraal ventilatiesysteem.
 • Nagenoeg geen breekwerken: breken en slopen vermijden? En de hoeveelheid stofvorming minimaliseren? Daarvoor is een decentraal ventilatiesysteem ideaal, want een netwerk van ventilatiekanalen is hier overbodig.
 • Plaatsbesparend: aangezien je geen centrale unit hoeft te plaatsen, bespaar je flink wat ruimte. Smalle roosters, een decentrale unit in het plafond of de muur, een kleine ventilatiebox,… nemen dan ook niet veel extra plaats in beslag.

 

 • Hoger energieverbruik: elke unit verbruikt een specifieke hoeveelheid energie. Plaats je dus meerdere decentrale installaties? Dan zal je energieverbruik hoger liggen dan bij een centraal ventilatiesysteem.
 • Niet centraal te regelen: decentrale ventilatie is ideaal om lokaal te ventileren. Zoek je echter 1 systeem waarmee de luchtstroom in je ganse woning geregeld wordt? Dan kan dat alleen met een centrale afzuiging in huis.

 

 

Decentraal ventilatiesysteem in huis: kosten

De prijs voor een decentraal ventilatiesysteem is sterk afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte, het benodigde debiet, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en het gekozen merk. Een overzicht:

Type ventilatiePrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
VentilatieroostersGem. € 75 à 125 per m²
Lokale ventilatorVanaf € 20 (excl. plaatsing)
Ventilatiesysteem BGem. € 550
Ventilatiesysteem D met decentrale unitGem. € 1.000 à 1.500

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wil je graag weten hoeveel een decentraal ventilatiesysteem in jouw woning je gaat kosten? Vul dan gratis ons aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat van jouw project. Start hier je aanvraag.

 

Kan ik besparen op mijn decentraal ventilatiesysteem in huis?

Wil je een decentraal ventilatiesysteem plaatsen? Dan kan je in bepaalde situaties genieten van enkele financiële voordelen. Kies je er bv. voor om je decentraal ventilatiesysteem te laten installeren door een vakman? Dan kan dat aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is.

TIP: wens je hier meer informatie over? Een ventilatie-expert vertelt je hier graag meer over.

 

 


CONCLUSIE: welk ventilatie systeem in huis kies ik het best?

Hoe maak je nu de beste keuze voor jouw woning? We zetten het voor jou op een rijtje…

 

Kies voor een centraal ventilatiesysteem als je…

 • een nieuwbouwwoning plaatst of een ingrijpende energetische renovatie uitvoert (IER).
 • moet of wil beantwoorden aan strenge EPB-eisen en BEN-normen.
 • op zoek bent naar een kwalitatief ventilatiesysteem in huis dat je vanaf 1 centraal punt kan besturen.
 • op zoek bent naar een energiezuinig ventilatiesysteem.

 

Kies voor een decentraal ventilatiesysteem als je…

 • graag gericht ventilatie wil aanbrengen in een bestaande woning.
 • een kleine renovatie overweegt en grote kap- en breekwerken wil vermijden.
 • wil ventileren in een afgewerkte ruimte met als doel vocht- en schimmelvorming te weren.
 • slechts lokaal in 1 specifieke ruimte wil ventileren.

 

TIP: een installateur helpt je graag verder…

Wil je een ventilatiesysteem in huis plaatsen? Maar twijfel je of mechanische ventilatie in huis wel echt het meest geschikt is? Neem dan contact op met verschillende installateurs. Zij verlenen betrouwbaar advies en bieden je meerdere offertes aan. Zo kan je adviezen, prijzen, merken, garantieregelingen, onderhoudscontracten en uitvoertermijnen vergelijken.

Installateurs vergelijken? Ontvang 2 à 3 offertes op maat via onze gratis offertedienst.

 

 


Veelgestelde vragen

Had je nog vragen omtrent ventilatie in je woning? Neem dan contact op met een ventilatiespecialist. Hij helpt je graag verder. Ook hieronder vind je nog de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:  • Mijn ventilatiesysteem in huis maakt herrie. Wat moet ik doen?
   Voor ventilatiesystemen is de maximale geluidsdrempel vastgelegd op 40 à 60 dB (in de hoogste stand). Maakt je ventilatiesysteem echter meer lawaai? Dan kan er iets fout zijn. Opgehoopt vuil in de kanalen of een storing in de motor kan geluidshinder veroorzaken. Dit voorkom je door tijdig een onderhoud van je ventilatiesysteem in te plannen.


  • Hoe ventilatiesysteem in huis reinigen?

   Om een betrouwbare werking van je ventilatiesysteem te verzekeren, is een tijdige onderhoudsbeurt belangrijk. Zo blijft je systeem optimaal renderen. Wil je je ventilatiesysteem in huis zelf reinigen? Dan kan je zelf de ventielen schoonmaken met een lauwwarm sopje en een zachte doek. Andere onderhoudswerken laat je beter aan een professional over.

   TIP: sommige vakmannen bieden een onderhoudscontract aan. Informeer ernaar wanneer hij je ventilatiesysteem in huis komt installeren. Start hier je aanvraag.  • Mag ik mijn ventilatiesysteem in huis uitzetten?
   Neen, het is wettelijk verboden om je ventilatiesysteem uit te schakelen omdat deze een gezonde luchtcirculatie in huis in stand houdt. Daarom vind je ook geen aan- of uitknop terug op je installatie. De enige situatie waarin je je systeem mag uitschakelen, is wanneer er brand uitbreekt of als er giftige dampen vrijkomen. Trek dan de stekker uit.


  • Droge lucht in huis door ventilatiesysteem: wat is er aan de hand?
   Gedurende de koude wintermaanden kan de binnenlucht erg droog worden (luchtvochtigheid lager dan 40 à 60%). Het is in dit geval dus niet zozeer je ventilatiesysteem die de droge lucht veroorzaakt, maar de koude buitenlucht. Hoe kan je dit oplossen? Dat is afhankelijk van je ventilatiesysteem zelf. Wordt verse lucht aangevoerd via roosters? Plaats dan een aparte luchtbevochtiger en verlucht af en toe de ruimte. Duurdere systemen kunnen uitgerust worden met een vochtmeter. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, zal het systeem vochtige lucht aan vochtige ruimtes onttrekken en afgeven in de woonruimtes waar de lucht dan weer te droog is.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen