Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Balansventilatiesysteem: werking, prijs & onderhoud

Laat je een nieuwbouw plaatsen? Of laat je je huidige woning optimaal isoleren? Dan hoort daar ook een balansventilatiesysteem bij. Dankzij die volledig mechanische ventilatie zijn de afgevoerde, vuile binnenlucht en de aangevoerde, verse buitenlucht voortdurend in evenwicht. Zo geniet je constant van een optimale luchtkwaliteit in je woning. Hier ontdek je alles over de prijs, werking, … van zo’n ventilatiesysteem D.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Hoe werkt balansventilatie?
Prijs balansventilatiesysteem
Onderhoud balansventilatiesysteem
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijk gratis meerdere offertes

 

 

Wat is een balansventilatiesysteem?

Een balansventilatie systeem staat ook bekend als een ventilatiesysteem D. In een notendop gaat het om een vorm van ventilatie waarbij zowel de aanvoer als de afvoer van lucht volledig mechanisch verlopen. Bovendien zijn die afgevoerde en aangevoerde lucht constant in balans, wat resulteert in een optimale luchtkwaliteit én wooncomfort. Er zijn 2 mogelijke balansventilatie systemen:

  1. Centraal balansventilatiesysteem = voor meerdere ruimtes: hierbij regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Die staan met elkaar in verbinding via een dubbel netwerk van ventilatiekanalen. Zo’n centraal systeem is verplicht bij nieuwbouw of een energetische renovatie met een bouwvergunning.
  2. Decentraal balansventilatiesysteem = voor 1 afgewerkte ruimte: hierbij regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in 1 ruimte, bv. de badkamer. Je hebt dus geen ventilatiekanalen nodig. Een doorvoer in de muur volstaat. Daardoor vermijd je ook grote kap- en breekwerken. Zo’n decentraal systeem is ideaal voor een kleine renovatie.

Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning laten plaatsen? Dan moet je samenwerken met een erkende ventilatie-installateur. Via Solvari kom je gratis en vrijblijvend in contact met zulke gecertificeerde experts. Start hier je aanvraag!

balansventilatiesysteem

 

Voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem D is het neusje van de zalm om de luchtkwaliteit in je woning op peil te houden zonder in te boeten aan wooncomfort. Wat zijn dan de grote voordelen van die balansventilatie? En is er ook een keerzijde aan die medaille? Een kort overzicht:

 

  • Meest optimale luchtkwaliteit: dit ventilatiesysteem D houdt de aan- en afgevoerde lucht voortdurend in evenwicht. Daardoor is ook de luchtkwaliteit in je woning constant optimaal. Bovendien heeft een ventilatie-unit met warmteterugwinning speciale luchtfilters. Die halen efficiënt pollen, grove stofdeeltjes, stuifmeel, … uit de aangevoerde lucht.
  • Groot warmtecomfort: balansventilatie staat ook synoniem met warmteterugwinning. Concreet: dit systeem recupereert de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Zo komt voorverwarmde lucht je woning binnen en geniet je van een zalig warmtecomfort.
  • Lagere energiekosten: omdat er geen koude buitenlucht je woning binnenkomt, heb je geen warmteverlies. Bij het ventilatiesysteem C (zonder warmteterugwinning) is dat wel het geval. Zo hou je je energiekosten dus makkelijk binnen de perken.
  • Geen geluidshinder van buitenaf: bij volledig mechanische ventilatie zitten er geen roosters in je ramen of muren. Zo’n systeem werkt enkel met speciale ventielen. Op die manier kunnen er geen buitengeluiden je woning binnenkomen en geniet je van een optimaal geluidscomfort. Let op: geluiden van binnenuit kunnen wel, maar die voorkom je makkelijk dankzij een onderhoud van je balansventilatie systeem.

 

  • Duurste systeem op de markt: een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning is de beste, maar dus ook de duurste optie. Door de 2 ventilatoren in de unit ligt je stroomverbruik iets hoger, maar die kosten verdien je makkelijk terug door je lagere energiefactuur.
  • Complexere installatie: laat je een centraal balansventilatie systeem plaatsen? Dan is de plaatsing iets arbeidsintensiever en ingrijpender dan bij andere systemen. Je hebt namelijk een dubbel netwerk van ventilatiekanalen nodig. Met een uitgekiend ventilatieplan van je ventilatieverslaggever verloopt alles gelukkig doorgaans vlot.
  • Regelmatig onderhoud nodig: door de complexiteit van het systeem D is ook iets meer onderhoud nodig dan bij andere ventilatiesystemen. Idealiter sluit je daarom een onderhoudscontract af met een erkende ventilatie-installateur. Zo verlies je die onderhoudsbeurten niet uit het oog.

 

Hoe werkt balansventilatie?

Een ventilatiesysteem D bestaat uit 2 ventilatoren en een warmtewisselaar. Dankzij zo’n ventilatie-unit is een volledig mechanische ventilatie van je woning mogelijk die beide luchtstromen in balans houdt. Maar hoe werkt die balansventilatie concreet? De verschillende stappen op een rij:

 

  1. Eerste ventilator zuigt verse buitenlucht aan

    Via verschillende ventielen op het dak of in de muur zuigt de eerste ventilator in de ventilatie-unit verse buitenlucht aan. Die propere lucht komt terecht in droge ruimtes als je woonkamer, slaapkamer, bureau, …

  2. Tweede ventilator voert vuile binnenlucht af

    Ook in natte ruimtes als je badkamer, keuken, wasplaats, … zijn er ventielen aanwezig. Langs deze ventielen voert de tweede ventilator in de ventilatie-unit vervuilde, vochtige binnenlucht af naar buiten.

  3. Die 2 luchtstromen blijven perfect in balans

    Het ventilatiesysteem D heet niet voor niets ook ‘balansventilatie’. Beide ventilatoren houden de aangevoerde en afgevoerde lucht namelijk constant in evenwicht. Er komt dus evenveel verse, gefilterde lucht binnen als er vuile, vochtige lucht buitengaat. Zo blijft het zuurstofgehalte in je woning altijd op hetzelfde niveau.

  4. Warmtewisselaar warmt koude buitenlucht op

    Bij balansventilatie met warmteterugwinning komt de buitenlucht niet zomaar je woning binnen. Eerst draagt een warmtewisselaar de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op die aangezogen buitenlucht. Dankzij die voorverwarmde, aangevoerde lucht heb je geen warmteverlies en ervaar je nooit een koud tochtgevoel.

 

Prijs balansventilatiesysteem

Hoeveel kost een balansventilatie systeem nu ongeveer? De prijs verschilt vooral naargelang het type systeem: centraal of decentraal? Een kort prijsoverzicht:

Type balansventilatiesysteemGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centraal balansventilatiesysteem€ 5.500 à 7.000
Decentraal balansventilatiesysteem€ 1.000 à 1.500

Graag meerdere offertes vergelijken? Goed idee, zo krijg je een goed zicht op de kostenposten van meerdere installateurs, maar ook op hun adviezen, werkwijzen, … Dat is de beste garantie op een doordachte keuze. Vraag nu gratis offertes aan voor jouw balansventilatiesysteem!

 

balansventilatie systeem

 

Onderhoud balansventilatie systeem

Het onderhoud van een balansventilatiesysteem is wettelijk niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Zo vermijd je dat opgehoopt stof, vet, bacteriën, … de goede werking van je systeem belemmeren. Sommige onderdelen kan je makkelijk zelf reinigen en andere (bv. de ventilatie-unit) zijn een klus voor je installateur. Een woordje uitleg:

 

1. Onderhoud ventilatie-unit

Deze unit met de ventilatoren en de warmtewisselaar is het hart van het ventilatiesysteem D. Bij een onderhoud demonteert de installateur al deze onderdelen en reinigt ze grondig. Daarna plaatst hij ze terug en regelt je ventilatiesysteem opnieuw correct in.

Frequentie: om de 4 jaar (die frequentie valt best mee omdat de unit over luchtfilters beschikt die de ventilatoren beschermen tegen stof en vuil).

 

2. Onderhoud ventilatiekanalen

Na verloop van tijd stapelen stof, vuil en vet zich op tegen de wanden van je ventilatiekanalen. Al dat vuil kan de doorstroming van lucht in het gedrang brengen, waardoor je ventilatiesysteem meer stroom verbruikt. Gelukkig kan een expert die kanalen vlot onderhouden. Eerst doet hij een visuele inspectie met een camera en daarna reinigt hij ze met een mobiele stofzuiger en flexibele slang. Ten slotte vernevelt hij een ontsmettend product in de ventilatiekanalen voor een optimaal eindresultaat.

Frequentie: om de 3 à 5 jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde buitenlucht en de vervuilingsgraad van de afgevoerde binnenlucht).

 

3. Onderhoud luchtfilters en ventielen

Bepaalde onderdelen van je balansventilatie systeem kan je ook zelf onderhouden. Denk bv. aan de luchtfilters in de ventilatie-unit. Het volstaat om die schoon te maken met een stofzuiger. De ventielen kan je dan weer gewoon losmaken en reinigen met water. Let er wel op dat je ze op de juiste stand terugplaatst.

Frequentie: om de 1 à 6 maanden voor het reinigen van de filters en om de 6 maanden voor het schoonmaken van de ventielen. Tip: na 1 jaar is het tijd om de filters in de unit te vervangen.

 

TIP: vergelijk onderhoudscontracten van meerdere installateurs!

Voor het reinigen van je ventilatie-unit en je ventilatiekanalen heb je dus om de zoveel jaar een ventilatie-expert nodig. Wil je zeker zijn dat je een correct bedrag betaalt voor dat onderhoud? Vergelijk dan zeker de prijzen, voorwaarden, … van de onderhoudscontracten van meerdere installateurs. Zo maak je de juiste keuze!

Meerdere experts contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start nu met vergelijken!

 

Belangrijke aandachtspunten

Een correct geïnstalleerd balansventilatie systeem garandeert je de meest optimale ventilatie in je woning. Tegelijk moet je wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten als je zo’n systeem laat plaatsen. Enkele factoren op een rij:

 

  • Ventilatieverslaggever bij een centraal systeem: gaat het om een nieuwbouw of energetische renovatie met een bouwvergunning? Dan ben je verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen voor je balansventilatie. Die maakt een voorontwerp op voor de start van de werken en een ventilatieprestatieverslag als het systeem geïnstalleerd is.
  • Geluid balansventilatie van binnenuit: met een balansventilatiesysteem heb je geen last van buitengeluiden. Het is echter wel mogelijk dat je ventilatie-unit geluid produceert. Ook geluidsoverdracht tussen ruimtes via de luchtkanalen is niet uitgesloten. Gelukkig beperk je dat risico al flink door je systeem tijdig te laten onderhouden, het correct in te regelen, geluidsdempers te gebruiken, …
  • Bypass voor in de zomer: in de zomer is het niet handig als de warmtewisselaar de verse buitenlucht voorverwarmt. Dankzij een zomer bypass passeert die koele lucht gelukkig niet meer langs die warmtewisselaar. Zo’n bypass bestaat in een manuele of automatische variant.
  • Uitvoering van de WTW-unit: er bestaan verschillende uitvoeringen van ventilatie-units met warmteterugwinning. Er zijn vraaggestuurde systemen met sensoren, de bediening kan met een app of een afstandsbediening, je kan kiezen uit plafond-, wand- of vloermodellen, … Overloop dus zeker alle mogelijkheden met je installateur.
  • Dampkap met recirculatie: een gewone dampkap zuigt lucht weg en kan dus de balansventilatie verstoren. Laat je zo’n ventilatiesysteem plaatsen? Dan is het beter om te werken met een dampkap met recirculatie. Die filtert de lucht en geeft die meteen weer af.

BELANGRIJK: een ventilatie-installateur weet perfect waarmee hij rekening moet houden voor een optimale plaatsing en werking van je balansventilatie systeem. Laat je dus grondig adviseren door 1 of meerdere experts via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen