Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Ventilatiesysteem plaatsen: type, werkwijze, ...

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid én voor je huis. Een goede ventilatie verbetert ook de werking van je centrale verwarming en verkleint de kans op CO-vergiftiging. Welke types ventilatie zijn er en wanneer moet je zeker een ventilatiesysteem plaatsen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Welk ventilatiesysteem plaatsen?
Ventilatiesysteem plaatsen: prijs
Hoe ventilatiesysteem plaatsen?
Zelf ventilatie plaatsen of niet?
Wetgeving ventilatiesystemen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een ventilatiesysteem plaatsen?

Je woning ventileren heeft veel voordelen. Je vermijdt vochtproblemen, schimmels en gezondheidsproblemen. Met een goed ventilatiesysteem bespaar je zelfs op je energiefactuur. Het is daarom belangrijk om zo’n systeem te plaatsen…

 • Bij een nieuwbouw: een nieuwe woning moet je verplicht goed ventileren. Daarom moet je kiezen voor een ventilatiesysteem dat voldoet aan de EPB-eisen en BEN-normen.
 • Bij een renovatie: een bestaande woning heeft vaak meer beperkingen om goed te ventileren. Toch zijn er genoeg ventilatiesystemen waarmee je de luchtkwaliteit in je huis op peil kan houden.

Een ventilatiesysteem laten plaatsen in je woning? Contacteer ervaren installateurs voor meer informatie. Zo krijg je persoonlijk advies en maak je de beste keuze. Start je aanvraag hier.

ventilatiesystemen plaatsen

 

Welk ventilatiesysteem plaatsen?

Om je huis te ventileren, heb je verschillende mogelijkheden. Bij het kiezen van een ventilatiesysteem is het dan ook belangrijk om rekening te houden met meerdere factoren. Is het een nieuwbouw of gaat het om een renovatie? Wat is de grootte van de ruimte? De belangrijkste keuze is die tussen centrale of decentrale ventilatie. Een woordje uitleg:

 

1. Centrale ventilatie

Hier gaat het om 1 systeem dat de aan- en afvoer  van lucht regelt in meerdere ruimtes. Daarvoor is er een netwerk van ventilatiekanalen nodig. Er zijn 2 mogelijkheden:

 • Ventilatiesysteem C(+): de luchtaanvoer gebeurt hier op een natuurlijke manier en de luchtafvoer verloopt mechanisch. Deze systemen zijn een betaalbare optie voor nieuwbouw, maar zijn wel minder efficiënt. De frisse lucht komt namelijk onverwarmd binnen, waardoor je je woning beter moet verwarmen. Het type C+ werkt daarentegen vraaggestuurd en ververst enkel de lucht als het nodig is.
 • Ventilatiesysteem D: dit systeem werkt volledig mechanisch. Dit is een duurdere keuze, maar wel het meest efficiënt. Zo maken deze ventilatiesystemen gebruik van warmteterugwinning. Dankzij een warmtewisselaar warmt de afgevoerde binnenlucht de aangevoerde buitenlucht op. Zo komt enkel voorverwarmde, verse buitenlucht je woning binnen.

 

2. Decentrale ventilatie

Een decentraal systeem regelt de aan- en afvoer van lucht per ruimte. Wil je dus meerdere ruimtes in je woning ventileren? Dan heb je ook meerdere decentrale systemen nodig. Dit zijn de opties:

 • Ventilatiesysteem B: dit systeem brengt de buitenlucht mechanisch naar binnen en voert de binnenlucht op natuurlijke wijze af. Deze systemen zijn minder populair bij nieuwe woningen en renovaties.
 • Ventilatiesysteem D: momenteel zijn er ook decentrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW). Deze types zijn te vergelijken met het centrale systeem D. Zowel de aan- als afvoer van lucht verloopt mechanisch, waarbij aangevoerde buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgevoerde binnenlucht.
 • Lokale ventilator: bij deze ventilatiesystemen gaat het om buis-, kanaal- of opbouwventilatoren. Deze lokale ventilaties kan je het best plaatsen in kleinere ruimtes waar vocht snel ophoopt. Denk aan je keuken, badkamer of opbergruimte. Ook via ventilatieroosters kan je op een goedkope manier je woning natuurlijk verluchten.

 

Welk ventilatiesysteem laat ik het best plaatsen in huis?

Of je nu een nieuwe woning laat bouwen of enkele ruimtes wil renoveren, het is altijd handig om te ventileren. Bij een nieuwbouw ben je verplicht om voor de centrale systemen te kiezen. Zo ben je zeker van een goede ventilatie die aan alle eisen voldoet.

Voor een kleine of grote renovatie bij een bestaande woning kan je kiezen voor een decentraal systeem. Hiermee kan je je ruimtes vaak voldoende ventileren. Met dit systeem moet je geen ventilatiebuizen plaatsen en je beperkt sloop- en renovatiewerken.

 

Ventilatiesysteem plaatsen: prijs

De kosten van een ventilatiesysteem variëren voornamelijk volgens het type systeem. Voor centrale ventilatie mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 

Type ventilatiesysteemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem Cv.a. € 3.500
Ventilatiesysteem C+v.a. 4.000
Ventilatiesysteem D€ 5.000 à 8.000

 

Volstaat een decentraal systeem bij een kleinere renovatie? Dan betaal je ongeveer het volgende:

 

Type ventilatiePrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
VentilatieroostersGem. € 75 à 125 per m²
Lokale ventilatorVanaf € 20 (excl. plaatsing)
Ventilatiesysteem BGem. € 550
Ventilatiesysteem D met decentrale unitGem. € 1.000 à 1.500

 

Benieuwd naar een exacte prijs om ventilatie te plaatsen? Een centraal systeem is uiteraard duurder dan decentrale ventilatie. Ontvang verschillende voorstellen en ontdek jouw prijs via onze offertedienst.

 

ventilatiekanalen plaatsen

 

Hoe ventilatiesysteem plaatsen?

Om een ventilatiesysteem te installeren, heb je een nauwkeurige en professionele planning nodig. Via deze stappen zal een installateur doorgaans een ventilatiesysteem plaatsen:

 1. Ontwerp & planning

  Nadat je een type systeem hebt gekozen, is een grondige voorbereiding nodig. Met een duidelijke planning en materiaallijst kiest een expert de locatie van de ventilatiepunten en kanalen. Als alle voorbereidingen zijn afgerond, kan de professional met de plaatsing van het ventilatiesysteem starten.

 2. Ventilatiesysteem plaatsen

  De installateur kan beginnen met de plaatsing van de ventilatoren, luchtinlaten en -uitlaten en de nodige ventilatiekanalen. Deze stap zal uiteraard het meeste tijd in beslag nemen. De expert moet alles dan ook zorgvuldig installeren om de luchtstroom te optimaliseren.

 3. Systeem aansluiten

  De mechanische systemen hebben een elektrische aansluiting nodig om te kunnen ventileren. Nadat het systeem volledig is aangesloten, kan je genieten van een correcte werking van je ventilatiesysteem. Denk ook aan een regelmatig onderhoud om je ventilatiesysteem optimaal te laten werken.

 

Zelf ventilatie plaatsen of niet?

Hoewel sommige handige doe-het-zelvers ervoor kunnen kiezen om zo’n systeem zelf te plaatsen, is het zeker aanbevolen om een professional in te schakelen. Een expert zorgt voor een correcte werking van het systeem en minimaliseert het risico op fouten en schade.

 

OPTIE 1: ventilatiesysteem zelf plaatsen

Wie een beetje handig is, kan een installatie van een ventilatiesysteem volledig zelf uitvoeren. Je zal een aantal dagen moeten inplannen en alles voldoende moeten voorbereiden. Wie een ventilatiesysteem zelf plaatst in zijn woning, kan behoorlijk wat geld uitsparen. Natuurlijk doe je dit best enkel zelf als je voldoende technisch onderlegd bent. Bij twijfel kan je technische bijstand door een professional aanvragen.

 

OPTIE 2: specialist inschakelen

Een ventilatie-installateur is de geknipte persoon voor een goede installatie en werking van je ventilatie. Hij weet precies hoe een ventilatiesysteem moet worden geïnstalleerd, ingesteld en gecontroleerd. Met een ervaren installateur geniet je van de volgende voordelen…

 • Gepaste analyse: met een professional ben je zeker van een juiste inspectie en kies je voor de best passende ventilatie voor jouw woning.
 • Correcte uitvoering: je hebt weinig risico’s voor een verkeerde installatie als je alles laat uitvoeren door een betrouwbare installateur. Zo krijg je met zekerheid een optimale luchtkwaliteit in huis.
 • Kwalitatieve materialen: een expert werkt met materialen die kwalitatief en duurzaam zijn. Je kan hierdoor genieten van een lange levensduur van je systeem.
 • Verlaagd btw-tarief: je komt enkel in aanmerking voor het btw-tarief van 6% bij de installatie door een erkende specialist in een privéwoning ouder dan 10 jaar.

 

Wetgeving ventilatiesystemen

In vele landen zijn er wettelijke vereisten als je een ventilatiesysteem wil plaatsen in een woning of ander gebouw. Ook in België moet je hier rekening mee houden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verplichte voorwaarden en alles op te volgen voor je eigen veiligheid en gezondheid.

 

Nieuwbouw

In Vlaanderen moet je aan bepaalde energieprestatienormen voldoen. Voor nieuwbouw of gelijkwaardige ingrijpende energetische renovaties moet je daarom een volledig centraal ventilatiesysteem installeren. Zo moet je voldoende lucht per uur en per vierkante meter vloeroppervlak kunnen toevoeren of afvoeren. Je moet ruimtes voorzien van roosters en andere openingen. En in vochtige ruimtes heb je een verticaal afvoerkanaal nodig om helemaal in orde te zijn.

 

Renovatie

Hoewel de specifieke regels minder streng zijn dan bij een nieuwbouw, moet je enkele algemene richtlijnen weten. Ga je binnenkort renoveren? Dan moeten je ruimtes voldoen aan enkele ventilatie-eisen. Bij een volledig nieuwe ruimte zal je rekening moeten houden met de eisen zoals bij een nieuwbouw. Bij een bestaande ruimte moet je enkel toevoervoorzieningen plaatsen in de toevoerruimtes waar je de ramen vervangt of waar je extra ramen plaatst. Bij hele kleine renovaties zonder bouwaanvraag hoef je níet te voldoen aan de EPB-eisen.

 

BELANGRIJK: vergelijk meerdere offertes van erkende installateurs!

Ben je nog niet zeker hoe je jouw woning wil ventileren en wil je meer informatie omtrent de normen en eisen? Een expert vertelt je graag welke types mogelijk zijn voor jouw situatie. Vul de nodige gegevens in onderaan en ontvang vrijblijvend meerdere offertes:

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen