Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Onderhoud ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem creëert een gezond binnenklimaat door vuile binnenlucht af te voeren en verse buitenlucht aan te voeren. Opdat het optimaal kan blijven werken, is een regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem nodig. Bij zo’n onderhoud worden verschillende onderdelen onder handen genomen: de ventilatie-unit, ventilatiekanalen en de luchtfilters en ventielen. Alle info en prijzen ontdek je hier. 

Ga snel naar:
Onderhoud ventilatie-unit
Onderhoud ventilatiekanalen
Onderhoud luchtfilters en ventielen
Prijs onderhoud ventilatiesysteem
FAQ onderhoud ventilatiesysteem
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom is een ventilatiesysteem onderhoud belangrijk?

Bij de ventilatiesystemen C (deels mechanisch) en D (volledig mechanisch) banen stof, vet en bacteriën zich een weg door de ventilatie-unit, de ventilatiekanalen, … Na verloop van tijd stapelt dat vuil zich op. Dankzij een regelmatig ventilatie onderhoud wordt het vuil verwijderd en blijft het mechanisch ventilatiesystemen optimaal werken. Zo ben je zeker van…

  • Optimale luchtkwaliteit in je woning: een proper ventilatiesysteem is synoniem met een propere, gezonde binnenlucht. Zo voorkom je vochtproblemen en een muffe geur in je woning en vermijd je gezondheidsproblemen als allergische reacties, hoofdpijn, vermoeidheid, …
  • Hoger rendement en lagere energiefactuur: bevatten de ventilatiekanalen te veel opgehoopt vuil? Dan stroomt de lucht minder goed door en moet het ventilatiesysteem harder werken. Door dat lagere rendement van je systeem stijgen ook je energiekosten. Met een onderhoud vermijd je dat.
  • Langere levensduur van je systeem: een goed onderhouden ventilatiesysteem gaat langer mee. Je ventilatie-unit kan bv. niet oververhit raken en zorgt niet voor onnodige geluidshinder. Dankzij een onderhoud kunnen defecten ook tijdig opgespoord worden en vermijd je hoge reparatiekosten.

TIP: op zoek naar een specialist voor het onderhoud van je ventilatiesysteem? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

onderhoud ventilatiesysteem

 

Onderhoud ventilatie-unit

De ventilatie-unit is het hart van elk mechanisch ventilatiesysteem. Dit onderdeel zorgt voor de afvoer en, afhankelijk van het type ventilatiesysteem, ook voor de aanvoer van lucht. Hoe het onderhoud van de ventilatie-unit verloopt, verschilt naargelang het type ventilatiesysteem (C of D):

 

1. Onderhoud unit ventilatiesysteem C (deels mechanisch)

Bij ventilatiesysteem C verloopt de aanvoer van verse buitenlucht natuurlijk (via roosters in ramen en muren) en de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch. De ventilatie-unit bevat dus 1 ventilator. Een ventilatiespecialist zal die ventilator demonteren en grondig reinigen. Daarna zal hij je ventilatie-unit ook opnieuw correct inregelen.

Hoe vaak is een onderhoud nodig? Systeem C beschikt niet over luchtfilters om grove stofdeeltjes tegen te houden die van buiten naar binnen komen. Daardoor raakt de ventilator van dit systeem sneller vuil dan de ventilatoren van ventilatiesysteem D. Je laat deze ventilatie-unit dan ook best om de 2 jaar controleren.

 

2. Onderhoud unit ventilatiesysteem D (volledig mechanisch)

Bij ventilatiesysteem D verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch. Bovendien werkt dit energiezuinige systeem met warmteterugwinning (WTW). Een warmtewisselaar draagt de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. De ventilatie-unit (WTW-unit) bestaat dus uit 2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar. Een ventilatiespecialist zal die verschillende onderdelen demonteren en grondig reinigen. Daarna zal hij je ventilatie-unit ook opnieuw correct inregelen.

Hoe vaak is een onderhoud nodig? Systeem D beschikt wel over luchtfilters die de ventilatoren beschermen tegen stof en vuil. Verderop in dit artikel lees je meer over het onderhoud van die filters. Door die beschermende werking van de luchtfilters volstaat bij een WTW-unit een technisch onderhoud om de 4 jaar.

 

Doe een beroep op een ventilatiespecialist

Wil je zeker zijn van een propere, goed afgestelde ventilatie-unit die optimaal werkt? Dan schakel je best een ventilatiespecialist. Hij beschikt over de nodige expertise en het juiste materiaal om het onderhoud correct uit te voeren. Een vakman kan ook goed inschatten om de hoeveel tijd een onderhoud van je ventilatie-unit aan de orde is (afhankelijk van de vervuilingsgraad van de aangevoerde lucht, de kwaliteit van de ventilatie-unit, …).

TIP: vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij ventilatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud ventilatiekanalen

Bij een mechanisch ventilatiesysteem stapelt stof, vuil en vet zich na verloop van tijd op tegen de wanden van de ventilatiekanalen. Bij een ventilatiesysteem onderhoud reinigt de ventilatiespecialist na de ventilatie-unit dus ook deze luchtkanalen (zowel bij ventilatiesysteem C als D). Zo ben je zeker van een goede luchtdoorstroming. Hij gaat daarbij als volgt te werk:

  • Visuele inspectie: eventueel doet de specialist eerst een visuele inspectie van de ventilatiekanalen met een camera. Zo kan hij zien in hoeverre het vuil zich heeft afgezet tegen de wanden.
  • Ventilatiekanalen reinigen: met een mobiele stofzuiger en een flexibele slang met een borstel reinigt de specialist elk luchtkanaal. De borstel maakt het vuil tegen de wanden los en de stofzuiger zuigt alles op. In sommige gevallen gebruikt de vakman ook perslucht om het vuil tegen de wanden los te maken.
  • Ventilatiekanalen desinfecteren: via verneveling met een ontsmettend product desinfecteert de specialist de ventilatiekanalen tot in de kleinste hoekjes. Zo ben je zeker dat de laatste negatieve bacteriën en virussen verdwenen zijn uit je ventilatiekanalen.

Hoe vaak is een onderhoud nodig? Je laat je ventilatiekanalen best om de 3 à 5 jaar grondig reinigen. Die frequentie hangt vooral af van de kwaliteit van de aangevoerde buitenlucht (bv. omgeving met een grote luchtverontreiniging) en de vervuilingsgraad van de binnenlucht (bv. door tabaksrook).

 

Schakel een ventilatiespecialist in

Net als bij een ventilatie-unit laat je het onderhoud van je ventilatiekanalen beter over aan een ventilatiespecialist. Die beschikt over de expertise en de juiste apparatuur om je ventilatiekanalen vlot en grondig te reinigen.

TIP: wil je een vakman inschakelen voor het onderhoud van je ventilatiesysteem D of C? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij ventilatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud luchtfilters en ventielen

Ventilatiesysteem C werkt niet met luchtfilters en ventielen maar wel met roosters in ramen en muren. Die kan je eenvoudig zelf schoonmaken met een stofzuiger en een vochtige doek (1 à 2 keer per jaar).

Bij het onderhoud van een ventilatiesysteem D (balansventilatie) horen wel de luchtfilters en ventielen. Hiervoor hoef je niet noodzakelijk een ventilatiespecialist in te schakelen. Dit aspect van een ventilatie onderhoud kan je gerust voor je rekening nemen. Het gaat om de volgende klusjes:

  • Luchtfilters reinigen (om de 1 à 6 maanden): in de ventilatie-unit van een ventilatiesysteem D zitten voorfilters die de grove stofdeeltjes uit de aangevoerde buitenlucht filteren. Die luchtfilters kan je eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger.
  • Luchtfilters vervangen (om het jaar): na een aantal reinigingen is het nodig om de voorfilters van je ventilatie-unit te vervangen. Gaat het om speciale fijnfilters die bv. pollen filteren (voor mensen met een allergie)? Dan vervang je die beter onmiddellijk omdat een gewone reiniging weinig uithaalt.
  • Ventielen schoonmaken (om de 6 maanden): de ventielen die de verse buitenlucht aanzuigen en de vervuilde binnenlucht afvoeren kan je gewoon losmaken en reinigen met water. Let er wel op dat je de ventielen op de juiste stand terugplaatst. Zo behoud je het vereiste debiet van je ventilatiesysteem.

BELANGRIJK: bij een groot onderhoud van je ventilatiesysteem zal een ventilatiespecialist ook je filters en ventielen grondig mee controleren en schoonmaken. Wil je graag je ventilatie reinigen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs onderhoud ventilatiesysteem

De kostprijs voor het onderhoud van je ventilatiesysteem hangt vooral af van het soort systeem (C of D). Het onderhoud van een ventilatiesysteem D is iets duurder vanwege een complexere ventilatie-unit, meer luchtkanalen en ventielen, … Gemiddeld mag je voor een ventilatie onderhoud rekenen op 200 à 400 euro, excl. btw. Naast het correct inregelen van het mechanische ventilatiesysteem omvat zo’n onderhoudsbeurt de volgende taken:

TIP: de tarieven kunnen verschillen van ventilatiespecialist tot ventilatiespecialist. Wil je gericht prijzen, maar ook verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Vergelijk voorstellen van onderhoudscontracten voor je ventilatie

Wil je zeker zijn dat je het ventilatiesysteem onderhoud niet uit het oog verliest? Dan is een onderhoudscontract bij je ventilatiespecialist de ideale oplossing. Bovendien komt zo’n contract op termijn meestal goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

LET OP: wat zo’n onderhoudscontract precies inhoudt kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je een onderhoudscontract op jouw maat aan een correcte prijs? Vergelijk dan gratis voorstellen van ventilatie-experten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

onderhoud ventilatiesysteem D

FAQ onderhoud ventilatiesysteem

Heb je nog vragen over het onderhoud van je ventilatiesysteem C of D? Hieronder zetten we nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden op een rij:



    • Is het onderhoud van een ventilatiesysteem wettelijk verplicht?

      Neen. In tegenstelling tot het onderhoud van bv. een gas- of mazoutketel is een ventilatie onderhoud niet wettelijk verplicht. Voor jouw eigen gezondheid en die van je woning is een gezond binnenklimaat echter essentieel. Je verliest het onderhoud van je ventilatiesysteem D of C dus best niet uit het oog.

      TIP: zoek je een ventilatie-expert actief in je buurt? Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.



    • Wat met het onderhoud van natuurlijke ventilatie?

      Naast mechanische ventilatie bestaat ook natuurlijke ventilatie. De aanvoer van verse buitenlucht gebeurt dan met ventilatieroosters in droge ruimtes en de afvoer van vervuilde binnenlucht via verticale buizen in vochtige ruimtes. Het enige wat je moet doen, is die regelbare aan- en afvoeropeningen regelmatig schoonmaken met een stofzuiger en een vochtige doek.



    • Hoe vaak is een ventilatiesysteem onderhoud nodig?

      Naast de onderhoudsklussen die je zelf kan doen (bv. reinigen en vervangen luchtfilters) laat je best een specialist om de 2 à 3 jaar langskomen voor een ventilatie onderhoud. De ideale frequentie voor jouw ventilatiesysteem hangt vooral af van je systeem zelf (C of D), de mate van luchtverontreiniging in je omgeving, of er regelmatig gerookt wordt of niet, …

      TIP: een ventilatie-expert kan goed inschatten om de hoeveel tijd een ventilatie onderhoud nodig is. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.



    • Kan ik mijn ventilatiesysteem zelf onderhouden?

      Sommige aspecten van het onderhoud van je ventilatiesysteem kan je zeker zelf doen. Denk maar aan het reinigen en/of vervangen van de luchtfilters en het schoonmaken van de ventielen bij ventilatiesysteem D. Of het schoonmaken van de ventilatieroosters bij ventilatiesysteem C.

      Het onderhoud van de ventilatie-unit en de ventilatiekanalen is echter complexer en je loopt het risico dat je zaken over het hoofd ziet. Daarvoor doe je best een beroep op de expertise en ervaring van een ventilatie-specialist. Je kan gratis offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ventilatie onderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen