Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Ventilatiesysteem badkamer

Een goede ventilatie van je woning is essentieel. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer is een kwalitatief ventilatiesysteem geen overbodige luxe. Maar wat is nu het beste ventilatiesysteem voor je badkamer? In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden op een rij en geven we advies over het meest geschikte ventilatiesysteem voor jouw badkamer.

Ga snel naar:
OPTIE 1: badkamerventilatoren
OPTIE 2: centraal ventilatiesysteem
OPTIE 3: decentraal ventilatiesysteem
CONCLUSIE: welk ventilatiesysteem voor de badkamer kopen?

Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs

 

 

Waarom ventilatie in de badkamer plaatsen?

Voldoende ventilatie is erg belangrijk. Zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan een gebrek aan ventilatie tot vochtproblemen leiden. Die kunnen op hun beurt enkele nadelige gevolgen met zich meebrengen. Zo kunnen ze schadelijk zijn voor je woning, doordat er vochtplekken of schimmel op de muren ontstaan, verf of behang afbladdert… Verder zijn ze ook nefast voor je gezondheid omdat ze bv. bestaande luchtwegaandoeningen of reuma verergeren.

BELANGRIJK: door af en toe de ramen open te zetten, is je badkamer wel verlucht, maar nooit optimaal geventileerd. Daarvoor is een kwalitatief ventilatiesysteem nodig. Een installateur kan je verder informeren over de meest geschikte manier om jouw badkamer correct en efficiënt te ventileren. Vind een installateur in de buurt.

 

OPTIE 1: badkamerventilatoren

badkamerventilatoren

Badkamerventilatoren zijn de goedkoopste manier om je badkamer efficiënt te ventileren. Er zijn 3 soorten badkamerventilatoren: opbouw-, buis- en kanaalventilatoren. Badkamerventilatoren kan je bovendien zowel handmatig als automatisch aan- en uitschakelen. Automatische ventilatoren werken met een vochtsensor, tijdklok of bewegingssensor. We gaan even dieper in op de verschillende soorten:

 • Opbouwventilatoren: dit type ventilatoren is erg goedkoop en makkelijk te installeren. Je moet er wel voor zorgen dat deze geplaatst worden in de buurt van een opening naar buiten en een stroomvoorziening.
 • Buisventilatoren: de ventilator wordt bij dit type badkamerventilatoren in de afvoerbuis zelf geplaatst. Deze ventilatoren zijn voornamelijk geschikt voor kleinere badkamers.
 • Kanaalventilatoren: deze ventilatoren worden tussen twee afvoerbuizen geïnstalleerd. Daardoor kunnen ze gemakkelijk lange afstanden overbruggen, maken ze weinig geluid maken en zijn ze onzichtbaar.

 

Voor- en nadelen badkamerventilatoren

 • Goedkoop
 • Klein & gemakkelijk te plaatsen
 • Kan handmatig of automatisch bestuurd worden
 • In de zomer komt warme lucht binnen en in de winter koude lucht

 

Prijs badkamerventilatoren

De prijs voor badkamerventilatoren ligt gemiddeld tussen € 60 en 200 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs varieert wel afhankelijk van het type badkamerventilator dat je laat plaatsen, maar ook afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken, de gekozen installateur… Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Wanneer aangewezen?

Een ventilator voor de badkamer is vooral aangewezen wanneer je op zoek bent naar een snelle, goedkope en efficiënte manier om je badkamer te ventileren. Wanneer je bv. geen budget hebt voor een centraal ventilatiesysteem of je extra verluchting in je badkamer nodig hebt, zijn badkamerventilatoren een goed idee.

 


OPTIE 2: centraal ventilatiesysteem

centraal ventilatiesysteem badkamer

Bij een centraal ventilatiesysteem staat er 1 systeem in voor de aan- en afvoer van lucht in verschillende ruimtes. Je kan dus met 1 systeem meerdere ruimtes ventileren. Er bestaan 2 soorten centrale ventilatie:

 • Ventilatiesysteem C/C+: dit ventilatiesysteem voert de verse buitenlucht op natuurlijke wijze aan via roosters in ramen en muren. De afvoer van vervuilde buitenlucht verloopt op mechanische wijze. Een ventilatiesysteem C+ meet bovendien de kwaliteit van de binnenlucht en zal indien nodig meer of minder lucht afvoeren.
 • Ventilatiesysteem D: dit systeem is iets duurder dan een ventilatiesysteem C of C+, maar werkt volledig mechanisch. Zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht gebeurt dus mechanisch. Het systeem werkt ook met warmterecuperatie (WTW), waardoor de aangevoerde buitenlucht al opgewarmd is.

 

Voor- en nadelen centraal ventilatiesysteem

 • 1 systeem voor volledige woning
 • Lager energieverbruik
 • Minder geluidshinder van units
 • Duurder dan badkamerventilatoren of enkele decentrale units
 • Bij plaatsing in bestaande woning veel kap- en breekwerken
 • Mogelijke hinder door buitengeluiden

 

Prijs centraal ventilatiesysteem

De prijs voor een centraal ventilatiesysteem zal voornamelijk afhangen van welk soort ventilatiesysteem je kiest. Een overzicht van enkele richtprijzen:

 • Gemiddelde prijs ventilatiesysteem C: € 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Gemiddelde prijs ventilatiesysteem C+: € 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Gemiddelde prijs ventilatiesysteem D: € 5.500 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

De prijs kan verder ook verschillen naargelang het aantal ruimtes dat je wil ventileren, de grootte van de ruimtes, de moeilijkheidsgraad van de werken… Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Wanneer aangewezen?

Een centraal ventilatiesysteem is vooral aangewezen bij de bouw van nieuwbouwwoningen of bij een ingrijpende renovatie. Ook wanneer je op zoek bent naar een compleet systeem voor je volledige woning en wanneer je weinig last hebt van buitengeluiden is een centraal ventilatiesysteem een goede keuze.

 


OPTIE 3: decentraal ventilatiesysteem

decentraal ventilatiesysteem badkamer

Bij een decentraal ventilatiesysteem ventileer je elke ruimte afzonderlijk. Je hebt dus niet 1 systeem voor je gehele woning, maar 1 systeem per ruimte. Zo zijn badkamerventilatoren in principe ook een vorm van decentrale ventilatie. Verder kan je ook nog kiezen tussen andere soorten decentrale ventilatie:

 • Ventilatiesysteem B: dit systeem is goedkoper dan een systeem D, maar het is ook minder efficiënt. Waarom? Omdat het de verse buitenlucht mechanisch aanvoert en de vervuilde binnenlucht op natuurlijke wijze afvoert. Daardoor gaat er heel wat warmte verloren en liggen je stookkosten hoger.
 • Ventilatiesysteem D: bij dit systeem gebeurt zowel de afvoer als de aanvoer van lucht op mechanische wijze. Je hebt daarbij dus maar 1 doorvoer in je muur nodig per ruimte. Dit systeem zet bovendien de warmte van de afgevoerde lucht over op de aangevoerde lucht, waardoor je wooncomfort stijgt.
 • Raamroosters: deze roosters zijn verwerkt in raamprofielen en laten op natuurlijke wijze verse lucht binnen. Dit systeem zorgt dus niet voor afvoer van vervuilde binnenlucht. Daarom kan je zulke roosters het best combineren met een ventilatiesysteem C voor een optimale ventilatie.

 

Voor- en nadelen decentraal ventilatiesysteem

 • Goedkoper voor enkele units, bij groter aantal units wel duurder
 • Makkelijk en snel te plaatsen zonder grote breekwerken
 • Systeem ventileert slechts 1 ruimte
 • Hoger energieverbruik bij meerdere decentrale units

 

Prijs decentraal ventilatiesysteem

De prijs voor een decentraal ventilatiesysteem varieert naargelang het soort ventilatiesysteem dat je kiest. Een overzicht van enkele richtprijzen:

 • Gemiddelde prijs ventilatiesysteem B: € 550 per unit (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Gemiddelde prijs ventilatiesysteem D: € 1.000 à 1.500 per unit (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Gemiddelde prijs raamroosters: € 75 à 125 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

Verder spelen ook de grootte van je ruimtes, het aantal ruimtes, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing… een rol in de kostprijs voor een decentraal ventilatiesysteem. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Wanneer aangewezen?

Een decentraal ventilatiesysteem is vooral aangeraden wanneer je geen grote renovatiewerken wil uitvoeren en het ventilatiesysteem wil plaatsen zonder veel kap- en breekwerken. Ook wanneer je niet beschikt over een netwerk aan ventilatiekanalen, wanneer je 1 vochtige, afgewerkte ruimte wil ventileren of wanneer je veel last hebt van omgevingsgeluid is decentrale ventilatie een goed idee.

 


CONCLUSIE: welk ventilatiesysteem voor de badkamer kopen?

Elk ventilatiesysteem heeft dus z’n eigen voor- en nadelen. Maar hoe weet je nu wat de meest geschikte badkamer ventilatie is voor jou? Hou daarvoor bij je keuze steeds rekening met onderstaande factoren:

 • Grootte van je badkamer: wat het meest geschikte ventilatiesysteem is, zal afhangen van de grootte van je badkamer. Sommige systemen zijn eerder geschikt voor kleinere badkamers. Grotere badkamers vragen dan vaak weer een zwaarder systeem.
 • Gewenste aansturing: ventilatiesystemen kunnen zowel handmatig als via sensoren aangestuurd worden. Een systeem met sensoren is aangeraden omdat dit zal zorgen voor de meest efficiënte ventilatie. Je kan daarbij kiezen tussen ventilatie in je badkamer met vochtsensor of bewegingssensor.
 • Bestaande ventilatie in woning: heb je al een bestaand decentraal ventilatiesysteem in je woning? Dan kan je nog een unit toevoegen in je badkamer. Heb je al een centraal ventilatiesysteem? Dan kan je in je badkamer bv. nog een extra ventilator toevoegen.
 • Budget: natuurlijk hou je bij je keuze voor een ventilatiesysteem best ook rekening met je budget. Badkamerventilatoren kan je namelijk al verkrijgen vanaf € 20, terwijl je voor een centraal systeem D mag rekenen op een prijs van € 5.500 à 7.000. Natuurlijk stijgt ook de kwaliteit en efficiëntie van de ventilatie bij een duurder systeem.
 • Geluidsproductie: verder kijk je best ook naar de hoeveelheid geluid dat het ventilatiesysteem produceert. Sommige systemen produceren namelijk wel wat geluid, wat na een tijdje storend kan zijn. Ga dit dus zeker altijd even op voorhand na.
 • Nodige onderhoud: tot slot hou je best ook rekening met het nodige onderhoud van je ventilatiesysteem. Dat onderhoud verschilt per systeem en is belangrijk voor een efficiënte werking. Bij mechanische ventilatie in je badkamer moet je bv. de ventilatieroosters regelmatig schoonmaken, de filters tijdig reinigen of vervangen, de binnenkant van de ventilatoren om de 2 jaar reinigen…

Advies op maat nodig? Een installateur kan je advies geven over het meest geschikte ventilatiesysteem op basis van jouw situatie, voorkeuren en budget. Bovendien kan deze vlot de ventilatie in je badkamer installeren. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen