Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Mechanische ventilatie

Bij een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie is mechanische ventilatie wettelijk verplicht. Je kan daarbij kiezen uit de mechanische ventilatiesystemen C (+) of D. Hoe werken deze systemen precies en hoeveel kosten ze ongeveer? En welke stappen moet je ondernemen voor de plaatsing van je mechanische ventilatie? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen mechanische ventilatie
Soorten mechanische ventilatiesystemen
Prijs mechanische ventilatie
Plaatsing mechanische ventilatie
FAQ mechanische ventilatie
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Met centrale mechanische ventilatie regelt 1 systeem de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes van je woning. Dat kan zowel deels als volledig mechanisch gebeuren:

 • Deels mechanisch met 1 ventilator (systeem C): bij dit systeem gebeurt enkel de afvoer van vervuilde binnenlucht met een ventilator via roosters in natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …). De verse buitenlucht komt natuurlijk je woning binnen via roosters in de ramen en muren van je droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …).
 • Volledig mechanisch met 2 ventilatoren (systeem D): bij dit systeem gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch met 2 ventilatoren. De 1e ventilator zuigt de verse buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. De 2e ventilator voert de vervuilde binnenlucht af via ventielen in de natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

mechanische ventilatie

 

Voordelen mechanische ventilatie

Er zijn meerdere redenen om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Enkele belangrijke troeven van mechanische ventilatie op een rij:

 • Geen vochtproblemen: zonder een goede mechanische ventilatie kan de vervuilde, vochtige binnenlucht niet weg in je goed geïsoleerde woning. Het onvermijdelijke gevolg zijn schimmels, vochtplekken, … door condensatievocht. Dat is warme, vochtige lucht die neerslaat op koude oppervlakken en dan condenseert. Met een mechanisch ventilatiesysteem kan je dergelijke vochtproblemen eenvoudig voorkomen.
 • Goede luchtkwaliteit in je woning: mechanische ventilatie zorgt constant voor een gezonde binnenlucht in je woning. Die goede luchtkwaliteit is erg belangrijk voor je gezondheid. Kan de vervuilde, vochtige binnenlucht in je woning niet weg? Dan kan je namelijk te maken krijgen met klachten als astma, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, …
 • Stille werking: ventilatiesystemen zijn nooit 100% geruisloos. Kies je echter voor een kwalitatief mechanisch ventilatiesysteem, geplaatst door een ervaren vakman? Dan werkt je mechanische ventilatie fluisterstil. Hoor je toch nog ventilatiegeluid of geluidsoverdracht tussen kamers, bv. in je slaapkamer? Dan kan je dat eenvoudig oplossen met een geluidsdemper.

Geïnteresseerd in mechanische ventilatie? Laat je adviseren door vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

Soorten mechanische ventilatiesystemen

Bij centrale mechanische ventilatie kan je kiezen voor het ventilatiesysteem C (+) of ventilatiesysteem D. Wat is het verschil tussen beide systemen? En welk type mechanische ventilatie is het beste voor jouw woning? Een kort overzicht:

 

1. Ventilatiesysteem C (+) = deels mechanisch

Een ventilatiesysteem C maakt gebruik van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. Dit systeem is goedkoper dan het volledig mechanische systeem D en dus een geschikte keuze als je budget beperkter is. Let op: tegenover die goedkopere prijs staan wel enkele nadelen. De buitenlucht komt bv. onverwarmd je woning binnen via roosters in ramen en muren, met extra stookkosten en mogelijke tocht- en geluidhinder tot gevolg.

Richtprijs: gemiddeld € 3.000 – 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Ventilatiesysteem D = volledig mechanisch

Een ventilatiesysteem D maakt gebruik van een mechanische aan- én afvoer van lucht. Bovendien werkt deze volledig mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Daarbij draagt een warmtewisselaar de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. Door die voorverwarmde buitenlucht vermijd je mogelijke extra stookkosten. Bovendien komen er ook geen omgevingsgeluiden rechtstreeks je woning binnen via roosters in ramen en muren.

Richtprijs: gemiddeld € 5.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk mechanisch ventilatiesysteem kies ik best?

Heb je voldoende budget voor je mechanische ventilatie? Dan is ventilatiesysteem D sowieso de beste keuze. Door het principe van warmteterugwinning heb je namelijk minder warmteverlies in je woning en ook eventuele tocht- en geluidshinder is uitgesloten. Bovendien is ook de luchtkwaliteit beter omdat ventilatiesysteem D de aangevoerde buitenlucht optimaal filtert (stuifmeel, stof, pollen, …).

TIP: je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij 2 à 3 ventilatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Prijs mechanische ventilatie

Wat kost een mechanisch ventilatiesysteem? Dat is vooral afhankelijk van het type systeem dat je kiest, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Daarnaast verschilt de prijs ook van vakman tot vakman. Doorgaans kan je rekening houden met de volgende richtprijzen:

Soort mechanisch ventilatiesysteemGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem C (+)€ 3.000 à 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 - 7.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Ben je benieuwd naar een precieze prijs voor jouw mechanisch ventilatiesysteem? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … gericht en vlot vergelijken.  Start je aanvraag hier.

 

mechanisch ventilatiesysteem

 

Plaatsing mechanische ventilatie

Laat je een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen? Dan schakel je best een professionele installateur in voor een correcte plaatsing en optimale werking van je systeem. Uit welke stappen bestaat het volledige proces? We zetten ze kort op een rij:

 1. Aanstellen van een ventilatieverslaggever: voor je begint met de plaatsing van een ventilatiesysteem, moet je eerst een ventilatieverslaggever aanstellen. Dat kan je architect, ventilatie-installateur of EPB-verslaggever zijn. Deze expert maakt eerst een ventilatievoorontwerp op.
 2. Mechanisch ventilatiesysteem kiezen: voor de vakman aan de slag kan, is het belangrijk om het juiste systeem te kiezen op maat van jouw situatie en budget. Ga je best voor systeem C (+) of systeem D? Je installateur/ventilatieverslaggever geeft je graag advies op maat.
 3. Plaatsing van het systeem voorbereiden: de vakman begint met het opstellen van een planning en een materiaallijst. Daarnaast doet hij de nodige opmetingen.
 4. Ventilatiesysteem plaatsen: een vakman let op een correcte plaatsing van de ventilatie-unit, de ventilatiekanalen, roosters en ventielen, …
 5. Systeem inregelen en testen: na de plaatsing controleert een vakman de hele installatie. Dit is belangrijk om er zeker van te zijn dat het systeem voldoet aan de geldende EPB-eisen.
 6. Ventilatieprestatieverslag opstellen: na de werkzaamheden stelt een ventilatieverslaggever een ventilatieprestatieverslag op. Dit document geeft aan of de prestaties van het systeem voldoen aan de EPB-eisen van de Vlaamse overheid. De verslaggever heeft dit document nodig voor de EPB-aangifte.

 

Mechanisch ventilatiesysteem plaatsen = vakman inschakelen

Een mechanisch ventilatiesysteem plaats je best met een professionele vakman. Zo ben je zeker van een optimale werking en een systeem dat perfect voldoet aan de eisen van de Vlaamse overheid. Ontvang vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

FAQ mechanische ventilatie • Kies ik best het mechanisch ventilatiesysteem C of D?

  Welk mechanisch ventilatiesysteem je kiest is vooral afhankelijk van je budget en de omvang van de werkzaamheden. Bij een kleine renovatie is bv. een decentraal mechanisch ventilatiesysteem voor 1 ruimte beter geschikt. Bij nieuwbouw of een ingrijpende renovatie biedt ventilatiesysteem D de beste resultaten qua luchtkwaliteit en warmte- en wooncomfort.

  TIP: een ventilatie-installateur analyseert jouw project en geeft je graag gericht advies op maat. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt. • Moet ik een vakman inschakelen of kan ik zelf mechanische ventilatie plaatsen?
  Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je zelf mechanische ventilatie plaatsen. Belangrijk: er zijn wel meerdere financiële voordelen als je de werken laat uitvoeren door een vakman (verlaagd btw-tarief, gemeentelijke premie, Totaalrenovatiebonus, …). Vraag gratis advies aan een professionele installateur. 


 • Is een ventilatieverslaggever aanstellen verplicht?
  Ja, het is wettelijk verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen voor je begint aan de plaatsing van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit is het geval voor nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties met een bouwvergunning.


 • Hoe onderhoud ik mijn mechanisch ventilatiesysteem?
  Het onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem laat je best uitvoeren door een vakman. Zij zullen altijd uitgebreider en preciezer werken dan je zelf zou kunnen. Het is dus ook aangeraden om een onderhoudscontract aan te vragen wanneer je mechanische ventilatie laat plaatsen.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen