Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D voert lucht automatisch af en aan via ventilatoren in de woning. Dat zorgt voor een uitstekende luchtkwaliteit in huis, levert je een fikse energiebesparing op en roept condensatievocht een halt toe. Waarom en wanneer een ventilatiesysteem D voor jou interessant is, dat lees je hier.

Ga snel naar: wanneer interessantprijsnadelenaandachtspunten

 

Ventilatiesysteem d ventilator Troeven van ventilatiesysteem D

Ventilatie is en blijft een complex onderwerp waarbij steeds met heel wat technische termen wordt gegoocheld. Het ventilatiesysteem D wordt vaak geassocieerd met andere benamingen zoals mechanische ventilatie, balansventilatie of ventilatie met warmterecuperatie.

Dat heeft te maken met de vele troeven en voordelen ervan. Het grootste voordeel is ongetwijfeld de uitstekende luchtkwaliteit. Maar wat betekenen woorden zoals mechanische ventilatie, balansventilatie en warmterecuperatie nu eigenlijk? Een overzicht.

 

1. Mechanische ventilatie

Bij een ventilatiesysteem D verloopt zowel de luchttoevoer als -afvoer volledig mechanisch. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ventielen in plaats van roosters in muren of ramen. Afvoerventielen in natte ruimtes en toevoerventielen in droge ruimtes.

Bij dit systeem is er een dubbel netwerk van ventilatiekanalen nodig: één voor de toevoer van verse lucht en een tweede voor de afvoer van vervuilde lucht. Dat zorgt er wel voor dat je meer plaats nodig hebt voor een ventilatiesysteem D in tegenstelling tot een ventilatiesysteem C. Maar doordat de aangevoerde lucht steeds op voorhand gefilterd wordt, profiteer je van een optimale luchtkwaliteit in huis.

 

2. Balansventilatie

Zoals de naam het zelf zegt, brengt balansventilatie de hoeveelheid aangevoerde en afgevoerde lucht in balans. Evenveel verse en gefilterde buitenlucht wordt aangevoerd als er vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd. Daardoor blijft het zuurstofgehalte in jouw woning steeds op hetzelfde niveau.

 

3. Warmterecuperatie

De grootste troef van een ventilatiesysteem D is de warmteterugwinning. De aangevoerde buitenlucht passeert eerst langs een warmtewisselaar, die de warmte van de afgevoerde gebruikt om de verse lucht op te warmen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt dus gebruikt om de aangevoerde lucht op te warmen vooraleer deze in de woning wordt geblazen. Dat zorgt voor een comfortabel en betekent een mooie besparing op je energiefactuur.

 

4. Zomer bypass

Heel handig die warmteterugwinning tijdens koude en frisse dagen, maar wat in de zomer? Om de aanvoer van warme lucht op warme dagen te beperken, bestaat er de zomer bypas. Dat is een automatische of manuele optie die ervoor zorgt dat de koelere buitenlucht niet passeert via de warmtewisselaar en de lucht dus niet opgewarmd wordt.

 

Wanneer is ventilatiesysteem D interessant?

Een ventilatiesysteem D ventileert jouw woning optimaal, maar daar zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden. Luchtdicht bouwen is essentieel. Luchtlekken verhogen het risico op inwendige condensatie. Een goede isolatie is van cruciaal belang. Dat is waarom ventilatie met warmteterugwinning vooral toegepast wordt in nieuwbouw-, BEN- en sterk geïsoleerde woningen.

Ook in passieve huizen komt dit systeem uitstekend tot zijn recht. Een systeem C doet in deze gevallen haast alle inspanningen van isolatie teniet. Hoe meer je investeert in de isolatie en luchtdichtheid van je woning, hoe meer het de moeite loont om voor een ventilatiesysteem D te kiezen.

Ventilatiesysteem d zolder

 

Prijs ventilatiesysteem D

De prijs van een ventilatiesysteem D ligt hoger dan andere ventilatiesystemen. Het type luchtkanalen, de oppervlakte van de woning, het vereiste debiet, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en het gekozen merk zijn de factoren die de prijs van ventilatiesystemen bepalen.

De gemiddelde prijs van een ventilatiesysteem D schommelt rond 3.000 à 6.000 euro, excl. plaatsing. Een systeem dat volledig geplaatst wordt, kost je tussen 5.000 en 8.000 euro. Ontvang hier een prijsvoorstel op maat van een erkend installateur.

 

Tip: Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de werken uitvoeren worden door een erkend installateur? Dan betaal je maar 6% btw op zowel de aankoop als de werkuren in plaats van 21% bij zelfplaatsing.

 

Heeft balansventilatie dan geen nadelen?

Ja, die zijn er zeker. Zo is dit systeem het duurste ten opzichte van de alternatieven. De hogere aankoopprijs, net als het extra verbruik, verdien je echter snel terug dankzij de warmterecuperatie. Bij een systeem D met warmteterugwinning wordt de warmte van de afgezogen binnenlucht afgegeven aan de aangezogen buitenlucht. Hierdoor moet je slechts beperkt bijverwarmen. Het minieme meerverbruik van een systeem D weegt niet op tegen de grote energieverliezen bij een systeem C.

De installatie van een ventilatiesysteem D duurt langer en neemt meer plaats in. Dat komt omdat je een dubbel luchtkanalennetwerk nodig hebt. Maar met een grondige voorbereiding en uitgekiend ventilatieplan verloopt ook dit vlot.

Ventilatiesysteem D vraagt regelmatig onderhoud. De filters moeten om de 4 à 5 maanden gereinigd worden en jaarlijks vervangen. Een grondige reiniging van de luchtkanalen om de 3 tot 5 jaar is sterk aan te raden. Daarvoor kan je een beroep op gespecialiseerde firma’s. Die vind je hier.

Ventilatiesysteem inregelen

 

Wat met geluid?

Geluid bij ventilatie heeft 2 aspecten: geluid van binnen afkomstig van de ventilatoren en geluid van buitenaf.

Het voordeel van een ventilatiesysteem D is dat er geen gebruik gemaakt wordt van muur- of raamroosters. Verse lucht komt binnen via een luchtkanaal en passeert eerst via een geluiddempende ventilatie-unit. Van daaruit wordt de lucht verspreid via stille luchtkanalen. Met mechanische ventilatie heb je dus geen last van omgevingslawaai.

Geluid van binnen is een ander verhaal. Een ventilatiesysteem D zal altijd wel wat lawaai maken. Dat komt omwille van de 2 ventilatie-units die dag en nacht draaien. Deze hinder kan je opvangen met geluidsdempers. Bovendien bestaan er ook stille ventilatiesystemen met een akoestisch gedempte ventilatie-units die de geluidshinder tot een minimum beperken.

Tip: verwerk zo weinig mogelijk bochten in het ventilatiecircuit. Anders moet de unit harder draaien om het gewenste debiet te halen en krijg je geluidsoverlast. Installeer de ventilatie-unit bovendien nooit tegen een holle wand, maar altijd tegen een massieve muur.

 

Nog enkele aandachtspunten

1. Let op voor droge lucht

Droge lucht betekent dat er meer geventileerd wordt dan nodig. Meestal wijst dit erop dat je ventilatiesysteem niet nauwkeurig genoeg is afgesteld. Het inregelen van een ventilatiesysteem is echt specialistenwerk en laat je best over aan ervaren experts. Een andere oplossing is een luchtbevochtiger.

 

2. Balansventilatie en kachels gaan niet samen

Kachels of open haarden die de zuurstof voor verbranding halen uit de lucht in de kamer, gaan niet goed samen met mechanische ventilatie. Dit creëert een luchtlek dat de luchtdichtheid verstoort en zo leidt tot onderdruk. Wil je toch graag een haard in de woning? Kies dan voor een systeem dat onafhankelijk werkt van de ruimtelucht of voorzie een aparte verbinding naar buiten voor de aanvoer van zuurstof.

 

3. Kies voor een dampkap met recirculatie

De combinatie van balansventilatie met een klassieke dampkap is geen goed idee. Een dampkamp zuigt immers lucht weg en dat verstoort het nagestreefde evenwicht van balansventilatie. Daarom kies je beter voor een dampkamp met recirculatie, die de lucht inwendig filtert en meteen opnieuw afgeeft.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen