Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesystemen.be Info, opties & prijzen van alle soorten ventilatiesystemen.
Vergelijk 100+ erkende ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesystemen.be

Ventilatiesysteem C en C+

Een ventilatiesysteem C werkt via natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht. Het systeem is vooral nuttig wanneer je een gerenoveerde woning wil voorzien van een ventilatiesysteem zonder sloopwerken. Maar wat is nu het verschil tussen een ventilatiesysteem C en C+? En wanneer is een mechanisch ventilatiesysteem interessanter dan een ventilatiesysteem C? De antwoorden op deze vragen vind je hier.

Ga snel naar: ventilatie C plusprijsonderhoudventilatie Dofferte aanvragen

 

Hoe werkt een ventilatiesysteem C?

Met een type C ventilatiesysteem zorg je voor natuurlijke aanvoer van verse lucht in je woning die achteraf mechanisch wordt afgevoerd. De verse lucht wordt aangevoerd via roosters in muren of ramen. De toevoer van lucht wordt voorzien in droge ruimtes zoals bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. Lucht afvoeren gebeurt via natte ruimtes zoals de wc, badkamer, keuken en wasplaats.

 

ventilatiesysteem c unit

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Bij een type C zorgt het ventilatiesysteem enkel voor de afvoer van lucht. Verschillende ventilatiekanalen staan in verbinding met de afvoerroosters in de natte ruimtes.

Aangezien enkel de luchtafvoer mechanisch wordt geregeld is een ventilatiesysteem C een pak goedkoper dan volledig mechanische ventilatie, systeem D. Die heeft dan weer als voordeel dat het bijzonder energiezuinig is aangezien het warmte recupereert.

 

 

Voor- en nadelen

+ Lagere kosten: doordat enkel de afvoer mechanisch is, ligt de prijs voor een type C heel wat lager.

+ Lager verbruik: voor dezelfde reden is er ook minder energieverbruik.

– Tocht: doordat lucht rechtstreeks door het rooster komt, ontstaat er bij wind tocht in de woning.

Luchtkwaliteit: de lucht wordt niet gefilterd, waardoor stof en pollen ook de woning kunnen binnendringen.

– Temperatuur: hogere stookkosten door de koude lucht die het huis binnenkomt.

 

Wat is het verschil tussen C en C plus?

Het grote voordeel bij een systeem C plus is dat het vraaggestuurd werkt. Met behulp van CO2- en vochtsensoren, die de luchtkwaliteit meten, past het ventilatiesysteem zich aan naargelang de situatie. Heb je bezoek en zijn er veel mensen in huis? Dan zal de lucht sneller “vervuilen” en moet de ventilatie harder werken om vuile lucht naar buiten te sturen.

Conclusie: vraaggestuurde ventilatie voert enkel lucht af wanneer het echt nodig is. Door de betere controle van de luchtafvoer wordt meer gekozen voor een ventilatiesysteem C plus. Wel ligt de prijs hoger dan een normaal type C door de toegevoegde sensoren en automatisering.

Voordeel: Met een ventilatiesysteem C+ wordt warme lucht niet onnodig afgevoerd. Het systeem is dus heel wat voordeliger in verbruik en stookkosten.

 

Ventilatiesysteem C prijs

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor beide ventilatiesystemen.

[table “4” not found /]

 

Heeft ventilatiesysteem type C veel onderhoud nodig?

Bij dit ventilatiesysteem moeten voornamelijk de toevoerroosters, de ventilator, het buizennet en de ventielen gereinigd worden. Sommige onderhoudswerken, zoals bijvoorbeeld het reinigen van de roosters en de ventielen, kan je zonder problemen zelf uitvoeren. Voor de schoonmaak van de ventilatiekanalen en de ventilator schakel je best een gespecialiseerd vakman in. Dankzij professioneel onderhoud ben je er ook zeker van dat je ventilatiesysteem optimaal blijft werken.

ventilatiesysteem c roosters

 

Ventilatie type C bij renovatie

Er wordt in de meeste gevallen gekozen voor ventilatietype C bij het renoveren van een woning. Dit komt omdat het niet altijd evident is om ventilatiebuizen weg te werken in een bestaande woning. Een ventilatiesysteem D is pas interessant als de muren volledig worden vernieuwd. Het loont in dat geval wel om te ventileren met type D omdat dit ventilatiesysteem zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.

Voor de plaatsing van ventilatie doe je best beroep op een ervaren installateur. Door deskundig advies ben je zeker van het juiste ventilatiesysteem voor jouw situatie en van een 100% correcte plaatsing en werking. Op zoek naar een ventilatie-installateur in je buurt? Ontvang via onze gratis offertedienst vrijblijvend offertes op maat.

 

Wanneer kiezen voor ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem D komt je veel voordeliger uit bij een goed geïsoleerde woning die voldoet aan de huidige EPC-normen. Een ventilatiesysteem C neutraliseert . Alle inspanningen voor een optimale isolatie worden teniet gedaan omdat je koude lucht je huis inblaast en alsnog veel zal moeten stoken met warmteverlies. Ook tijdens de zomer doet zich hetzelfde probleem voor. Tijdens warme periodes zullen ventilatieroosters warme lucht binnenblazen, waardoor de airconditioning hoger moet worden gezet. Dit zorgt dan weer voor een hoog verbruik.

Doordat de lucht bij dit ventilatiesysteem gerecupereerd wordt, is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat de luchtleidingen steeds proper zijn. Daarom is een frequenter onderhoud aangewezen. Vuile leidingen zorgen er namelijk voor dat er vuile lucht in de woning wordt geblazen.

Conclusie: Wil je een ventilatiesysteem in je nieuwbouw? Dan zorg je met een type D voor een optimale ventilatie en aangenaam binnenklimaat zonder warmteverlies en hoge stookkosten.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen